Første hundeutstilling!

Norsk Dalmatinerklubb 30.08.09

Da er første utstilling overstått, og jeg kan konkludere med at det ikke var så mye å grue seg til. Kunne holdt med halvparten. Men rett før jeg gikk inn i ringen, var jeg så kvalm at jeg nesten var redd for at jeg skulle spy.

Hadde stått og sett på bedømmingen før dalmatinerne skulle inn, og dommeren så rimlig streng ut, og var visst noen som hadde sagt at han var det og. Så da ble det jo ekstra skummelt. Men tenkte jo som så at uansett hvordan det gikk, så var det jo en seier i seg selv at jeg i det hele tatt turte. Planen var egentlig at utstillingsdebuten skulle være på NKK hamar i begynnelsen av oktober, men fant ut av at litt øvelse før hallen var greit, og siden dette var en uteutstilling så virket det iallefall litt mindre formelt. Det var dobbelutstilling, og dalmatinere kunne stille begge dagene. Men jeg meldte meg bare på søndagen, fant ut av at det holdt i første omgang. Angrer meg litt nå, kunne godt ha stilt begge dagene når jeg først var der, men blir jo plenty av muligheter siden om jeg ønsker det da. Tenkte som så at jeg var stresset nok av å ha meldt meg på to utstillinger uten å ha prøvd det før.

Litt overnervøs det første minuttet, klarte å rive av meg startnummeret med en gang, og ble litt satt ut av det, visste ikke helt hvor viktig det var at jeg hadde det på. Men noen på utsiden sa at det ikke var så farlig, og at de hadde oversikt. Var trossalt bare meg og en annen hund i den klassen og, åpen unghund. Konkurrenten var Dalmos Joker II, allerede dreven i ringen, med kjempeflink handler. På lørdagen fikk han cert og ble beste hannhund, så jammen meg noe å stille opp imot ja hehe.

Vi løp noen runder rundt ringen, og det gikk rimelig greit, jeg hadde fryktet at han skulle rive istykker halsbåndet og løpe ut blandt publikum, men det skjedde jo såklart ikke (hadde det katastrofe-scenariet i hodet 😉 ). Han var kjempeflink synes jeg, litt hopping og galopp innimellom, men det var nok ganske min skyld, jeg holdt ham for stramt og holdt ham for mye tilbake, jeg ble litt nervøs.

Oppstillingen gikk ganske greit, jeg er ikke flink til å få ham til å strekke seg ordentlig så vinklene bak vises godt nok, og er ikke sikker på hvordan han så ut. Men tror det var rimelig greit, han stiller seg ganske fint når det er noe spennende å se på, og det var det jo overalt. Han var veldig fokusert på meg faktisk, brydde seg ikke om Joker, og tok gladelig imot godteri fra meg. Så han overrasket positivt, har nok ikke hatt nok tiltro til ham! Tannvisningen gikk også greit, han ble ikke som en ål, slik han ble da en skulle se på dem før vi gikk inn i ringen, bare for å teste. Så ting forandrer seg så snart det blir alvor ja. Dommeren var også kjempehyggelig, og han likte både Casper og Joker veldig godt, og sa til publikum at de var veldig gode representanter for rasen.

Ooog, tadaa: mugshots!

Endte med at begge fikk rød (1. premie). Han sa mange fine ting, og jeg holdt egentlig på å eksplodere av glede, var så utrolig lettet!

Neste runde gikk også ganske greit, han løp litt bedre, men jeg var om mulig enda mer stresset av sjokket på å komme videre, og kan ikke si jeg husker så mye egentlig. Dommeren startet med Joker, og sa mye pent, bare ros, også videre til Casper. Veldig mye pent på ham og, men han syntes ikke overlinjen var helt stabil enda, og at han trengte mer tid på seg, så Joker fikk rødt og rosa (1. premie og ck (championkvalitet) og Casper fikk en blå, altså 2. premie, og var ferdig for dagen.

Men jeg er superfornøyd med den røde, og måtte jo såklart kjøpe en rosett 😛 1. utstilling må man jo ha et minne fra. Krittikken er jeg også veldig fornøyd med, og det som gjorde at vi ikke kom videre nå er ting som er i utvikling, og som kan jobbes med… vinklene må jeg bli flinkere til å få frem, for han er ikke så rett bak som det kan se ut som iblant. Men han er ikke ferdig enda, det er jeg enig i, det er jo nå han har begynt å få skikkelig muskelmasse og lagt seg ut litt. Jeg er veldig fornøyd med at han sa han bevegde seg bra, for det har jeg ikke kunnet bedømme helt selv egentlig, så var ikke sikker i det hele tatt. Korrekt bitt, ørene, pigment, hodet osv er jo ting det ikke er noe å gjøre med, derfor er jeg også veldig glad for å få at de tingene er bra bekreftet 🙂 Likte dommeren veldig godt, han stiller jeg gjerne for senere engang.

 

Her er kritikken:

Dommer: Leif Ragnar Hjorth

Meget god type, fin størrelse, velformet maskulint hode, korrekt bitt, godt piggment, mellombrune øyne, velplasserte bra oppbrutte ører, god hals. Litt knapt vinklet fram og bak, skulderen er litt fremskutt. Enda ikke helt stabil overlinje. God pels, fine markeringer. Bevegelser bra.
Resultat: Kval. 1 premie, konk. 2. premie.
Her er resultatene for dagen:
Dommer:Leif Ragnar Hjort, 15 anm.

BIR,BIG2,Cert, Dalmo`s Joker II, Anny Kindlistuen/Kirsti Greibrokk
2BHK,CK, INT N S UCH NORDV-07 SV-09 Dalmrosa’s Toro Bearnaise, Ingrid Lyngstad/ Trygve Ilstad
3BHK,CK, NORD UCH Dalmo`s Headmaster II, Siv Merete Kindlistuen
4BHK,CK, N UCH Dalmrosa’s Doffen, Torill Flønes/Marie Loku
BIM,CK, N S UCH Dalmrosas Tine Yoghurt, Torill Flønes
2BTK,CK, N S UCH NV- 06 Dalmo`s Campari, Siv Merete Kindlistuen
3BTK,Cert, Shandor`s Cuddly Carmen , Elisabeth Jørgenvåg
4BTK,CK, Toot`s Beautiful Day, Ingrid Lyngstad/ Trygve Ilstad

Veteran
BIRvet, N UCH Dalmrosa’s Doffen, Torill Flønes/Marie Loku

Valp

BIR,BIG, Skvå Jubilation, Anita Fløan

(Se kommentarfelt hvis du som meg går litt surr i forkortelsene)

Så ja, jeg er fornøyd, og ble sikkert like glad for den røde sløyfa som andre blir for championtittelen 😛 Sånn er det å være ny ha ha, alt annet enn kip (kan ikke bedømmes) er supert. Regner med at ambisjonene blir skrudd litt opp etterhvert, synes jo det hadde vært fryktelig gøy med ck og cert da! Men bedre å bli positivt overrasket enn skuffet, og det er gøy å ikke være helt avskrekket 🙂 … og jeg sitter og ser litt på terminlistene til nkk, og ser hvilke utstillinger fremover som kan være aktuelle. Er iallefall påmeldt til NKK hamar, og har et par til i sikte, men fristen går ikke ut før i oktober så.

 

Det ble ikke et eneste bra bilde, enten er kameraet kaputt, ellers så har jeg innstilt det helt feil…. men legger nå ut noen likevel.

 

Photobucket
Dalmos Joker II

 

 Photobucket

Casper Bedømmes… meget uskarpt, men han er jo pen da <3

Photobucket

Casper gjør grimaser til fotografen

Photobucket

Photobucket

Hopp og sprett 😛

 

Photobucket

Koser seg med Jubi (skvå jubilation), de to har mammaer som har giftet dem bort til hverandre før Jubi var født ha ha har det morro med det 😀

Photobucket

Flotte Bajas, som jeg dessverre ikke husker hele navnet på, og har ikke katalogen for dag 1. Veldig fin var han iallefall, ikke stilt siden han var valp, og nå som 4(?) åring ble han stilt igjen og fikk CK. Moro! Han var ikke trent noe mer til utstilling enn det Casper var, så da fikk jeg håp :=)

Photobucket

Jubi spiser slufse, etter å ha blitt BIR valp. Gratulerer! Jubi har allerede en imponerende slufsesamling, flere bir, big og bis plasseringer, kommende stjerne dette!

Photobucket

 

Også lånestjeler jeg disse to bildene, for de var så fine synes jeg 🙂  Fotograf er Anita Fløan

 

Casper sitter bamse etter å ha vært i ringen

Photobucket

 

Casper (nederst) og Jubi koser seg utenfor ringen/delvis inni. Synes de er ganske så like, og dvs. at det er to usedvanlig vakre hunder <3 hehe

Photobucket

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Første hundeutstilling!

 1. Åå gratulerer!!
  Det gikk jo superbra – og kommer sikkert bare til å gå bedre og bedre når dere blir mer rutinerte 🙂
  Fine bilder a! Jubi + Casper er jo ingen dum ide, hihi

  Hey!

  Takk takk! Er visst treig til å godkjenne kommentarer, så ikke denne før nå!

  😀

 2. lakenskrekk says:

  Gratulerer med debuten! Nå er det bare resten igjen. Vi spår en rekke seiere med sjarmtrollet Casper. Hipp-Hipp!

  Håper på det hehe 😀
  Få deg dalmis du og nå!

 3. Lenesim says:

  Gratulerer 😀

  Tusen takk 😀

 4. tuttilutt says:

  Så flott og moro. Litt trening til og litt mindre nerver på deg så vinner dere alt 🙂

  Var litt moro altså 😀 Ja satser på det altså!

 5. Redneck says:

  Huzza! 😀

  :D:D:D

 6. Erta-Berta says:

  Gratulerer. Bare en superherlig Casper.
  Han kledde den røde sløyfa. 🙂
  Goklapp til Casper og klem til deg.
  Fin søndag ønskes også.
  Lunasnutekos til den fine Casper’n. 🙂

  Tusen takk ;D Ha en vidunderlig søndag, Erta Berta!!!!!

 7. Lola Pagola says:

  Alternativt oppsett:

  Liste over alders- og klasseinndeling

  JK = Juniorklasse (9-18mnd)
  JKK = Junior Konkurranse Klasse
  AK = Åpen klasse (over 15 mnd)
  UK = Unghundklasse (15-24mnd)
  VK = Veteranklasse (min 8 år)
  AVK = Avlsklasse
  CHK = Champion klasse (hunder med Champion Tittel, uansett alder)

  Liste over premieringsgrad, stigende

  HP = Hederspremie
  BIM = Best I Motsatt kjønn
  CK = Certifikat Kvalitet
  Cert = Certifikat (3x Cert hvorav 1 på NKK Utstilling etter fylte 2år = NUCH)
  BTK/BHK = Beste tispeklasse/Bestehannhundklasse. Hunder med CK eller Cert kan delta
  BIR = Best I Rase
  BIG = Best I Gruppen
  BIS = Best In Show

  NUCH = Norsk Utstillings Champion
  SUCH = Svens Utstillings Champion

  CACIB =Certificado de Aptitud al Campeonato Internacional de Belleza (krav for å få internasjonalt championat)
  CACIB: Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté (Oversatt: Certificate of Aptitude for International Champion of Beauty)

 8. Lola Pagola says:

  AK = Åpen klasse (over 15 mnd)
  AVK = Avlsklasse
  BIG = Best I Gruppen
  BIM = Best I Motsatt kjønn
  BIR = Best I Rase
  BIS = Best In Show
  BTK/BHK = Beste tispeklasse/Bestehannhundklasse. Bare hunder med CK eller Cert kan delta i denne klassen
  CACIB: Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté (Oversatt: Certificate of Aptitude for International Champion of Beauty)
  Cert = Certifikat (3x Cert hvorav 1 på NKK Utstilling etter fylte 2år = NUCH)
  CHK = Champion klasse
  CK = Certifikat Kvalitet
  CACIB =Certificado de Aptitud al Campeonato Internacional de Belleza (krav for å få internasjonalt championat)
  HP = Hederspremie
  JK = Juniorklasse (9-18mnd)
  JKK = Junior Konkurranse Klasse
  NUCH = Norsk Utstillings Champion
  SUCH = Svens Utstillings Champion
  UK = Unghundklasse (15-24mnd)
  VK = Veteranklasse (min 8 år)

 9. Lola Pagola says:

  Tusen takk 🙂 Henger ikke helt med selv må jeg innrømme! Visste vel egentlig bare at om jeg fikk rød var det bra 😛

  Her er hva de forskjellige forkortelsene betyr: Klippet det fra et hundeforum:

  Når man stiller en hund, får man først en individuell bedømmelse. Her bedømmes hunden opp mot rasestandarden, og man får da en kvalitetsgrad etter hvor god representant hunden er for rasen. Denne kvalitetsgraden kalles flere ting – f.eks. 1. kval. (kvalitet), 1. premie eller 1JK. Den siste betegnelsen står for 1. juniorklasse, og her finner man også andre forkortelser av samme typen, for eksempel 1AK som betyr 1. åpen klasse (kvaliteten graderes i 1. (best), 2., 3., 4., 0. og KIP (kan ikke premieres, gis til hunder som av ulike grunner ikke kan premieres på utstillingsdagen, for eksempel på grunn av halting)).

  De hundene som får 1. premie går videre til en “klassefinale”, hvor alle som har fått 1kval i den klassen møter. Her rangeres hundene opp mot hverandre etter hvor gode de er, og de fire beste blir plassert. Da blir man for eksempel 1JKK, 2JKK, 3JKK og 4JKK (JKK står for junior konkurranseklasse, man har også åpen konkurranseklasse også videre).
  Dommeren kan da velge om han vil gi CK (certifikat-kvalitet) til de hundene som blir plassert. De hundene som får CK, går videre til BTK/BHK (beste tispeklasse/beste hannhundklasse) sammen med alle de andre som har fått CK. Her plasseres de fire beste (1BTK/2BTK/3BTK/4BTK og tilsvarende for hannene). Den beste hunden som ikke er champion fra før av, får tildelt certet. Om alle de fire er championer, får ingen cert.
  Den beste tispa og den beste hannen møtes til slutt, og det kåres BIR (best i rasen) og BIM (best i motsatt kjønn – altså den av de to som ikke ble BIR).

  Så, for å skrive det litt kortere:
  Kval. = kvalitet
  Konk. = konkurranse
  (det er vanlig å si at man f.eks. får 1.kval og 3 konk, da har man fått første premie men blitt plassert som nummer tre i sin klasse)
  JK = juniorklasse
  JKK = junior konkurranseklasse
  Og tilsvarende for unghundklasse, åpen klasse, championklasse, veteranklasse og brukshundklasse.

 10. Gratulerer med 1.gang og plasseringene,-må innrømme at jeg ikke hang helt med på alle de bokstavsammensetningene… Fin hund:)